Herhangi bir merkeze bağlı olmayan ilk dijital bir para birimi 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkarılmış ve Satoshi Nakamoto'nun kimliği hala gizli. Bir kişi olduğu da bilinmiyor kendisini 34 yaşında bir Japon olarak tanıtsa da şuan da bir kişi mi birden fazla kişinin projesi mi o hala bilinemiyor ve günümüze geldiğimizde aslında onun kim olduğunun da artık bir önemi kalmış değil. Yani 2017 yılına geldiğimizde e-maili kim icat etti, interneti kim icat etti gibi bir soru olacak.
Şu şekilde söyleyeyim Bitcoin'in hiçbir şekilde engellenmesi mümkün değil. Bitcoin'i şu şekilde engellemeye çalışıyorlar diyebiliriz;
Bitcoin alım satım yapan borsaları engelleyebiliyorlar. Bu borsalar çünkü banka hesabıyla çalışıyor. Sizin Bitcoin alabilmeniz için ilk başta çok teknik bir süreç var. Bitcoin üretebilirsiniz buna Bitcoin madenciliği deniyor. İkinci kısım ise Bitcoin borsalarından alabilirsiniz. Üçüncü seçenek ise şuanda sizinle konuştuğumuz gibi yan yana geçerek ben size Bitcoin veririm siz de bana para verirsiniz. TL, dolar, Euro herhangi bir para birimi olabilir.
Bitcoin hesabı açmanın en güzel kısmı herhangi bir bankaya gittiğinizde size kimliğinizde, bir sürü özel bilginiz çok fazla prosedürden geçiyorsunuz. Hemen bir Bitcoin adresi alıp bununla ödeme kabul etmeye başlayabiliyorsunuz. Hiçbir prosedür yok bu Bitcoin adresi size merkez vermiyor merkezi bir kuruluş olmadığı için kimseden almak zorunda değilsiniz. Tamamen kendiniz üretebiliyorsunuz. Bu üretme kısmında açık kaynak kodlu Bitcoin Core var. Tamamen siz de kaynak kodunu gözden geçirebilirsiniz. İki kişinin aynı Bitcoin adresini üretmesi tamamen imkânsız bir olasılık. Şu şekilde düşünelim dünyadaki bütün kum tanelerinden daha fazla şuan Bitcoin adresi üretilebiliyor. Çünkü çok uzun karakterli bir adres (20 civarı). Onu aynı üretmeniz teoride imkânsız olmasa da pratikte imkânsız bir ihtimal.
LEGAL Mİ İLLEGAL Mİ?
Bitcoin hala aslında emekleme aşamasında olan bir teknoloji yani hala beta sürecinde gibi düşünebiliriz. Fiyatı belki çok aşırı artmış olabilir ama Bitcoin'in başarısını fiyatıyla karşılaştırmamak gerekir. Bitcoin'in kullanım oranı ne kadar artıyor bunu biraz daha düşünürsek oradan legal illegal kısmına bakabiliriz. Bitcoin ağının kullanım oranı her geçen gün parabolik bir şekilde artıyor. Böyle olunca devletlerin de ilgisini çekiyor. Yani burada ne oluyor burada bir potansiyel, bize bir tehdit mi var diye. Ülkemizdeki duruma gelecek olursak SPK'nın kendi sitesinde Bitcoin'le alakalı çok güzel hazırlanmış çok uzun bir rapor var. BDDK'nın sitesinden ise legal veya illegal olduğuna dair bir şey değil sadece şu şekilde gösteriliyor. Bitcoin transferlerinde, Bitcoin hesapları herhangi bir merkezi kuruluşa bağlı olmadığından birisine yanlışlıkla Bitcoin atarsanız, Bitcoin hesabınızı çaldırırsanız, Bitcoin yüzünden başınıza kötü bir şey gelirse devletten yardım alamazsınız. Sadece böyle kısa bir açıklama var. Onun dışında yurt dışında bazı ülkeler, mesela şuan da Japonya'da tamamen yasal bir para birimi olarak önümüzdeki yaz devreye girecek. Şuan ki fiyat yükselişini tetikleyen biraz da o oldu. Bitcoin de eşten eşe para aktarımı olduğu için engellenemiyor. Asıl amaç herkesin kendi arasında Bitcoin kullanması. Onun TL ye dolara çevrilmemesi. Bu önümüzdeki 15-20 yıl belki olmayacak. Şimdilik bir yatırım aracı olarak görülecek.
TOPLAMDA 21 MİLYON BİTCOİN ÜRETİLECEK
Bitcoin'de hangi adresten hangi adrese para gittiği sonsuza kadar görülüyor. Toplamda 21 milyon Bitcoin üretilecek. Bitcoin o kadar yarar sağlıyor ki bunu engellemek yerine ülkemiz bundan nasıl faydalanır diye düşünmemiz gerekiyor. Şu anda 16.300.000'i üretildi. Önemli olan bilgi 21 Milyon'da da bitecek. Şu anda Bitcoin saniyede 7 işlem civarına izin veriyor. İlk başlarda çok yeterliydi, kimse kullanmadığında ama şu anda bu sayı yetmiyor. Şu anda 200.000 den fazla işlem bekliyor bu da Bitcoin'in önündeki bir engel. Bu engelin kalkması için bazı çözümler var. Bitcoin'in bir sahibi olmadığı için tartışma sürüyor.
BİTCOİN MADECİLİĞİ NEDİR? ÜRETİM NASIL YAPILIR?
İnsanların madenciliği yapabilmesi için belli bir mesleği olması gerekiyor mu?
Bitcoin madenciliği geçtiğimiz yıllarda sıradan bir bilgisayar için bile kolay bir işlem iken şu anda üretim çok ciddi bir sektör haline gelmiş durumda. Çok büyük veri merkezlerinde, yeterli soğutma ve elektrik ihtiyacı karşılanan çok fazla cihaz tarafından yapılmaktadır. Sıradan bir ev kullanıcısının hatta orta ölçekli bir girişimcinin bile kar edebilmesi Türkiye şartlarında mümkün değildir. Bitcoin madenciliğinin genellikle Çin'de yoğunlaşması Bitcoin üreten cihazların Çin'de yapılması, elektriği ucuz olan bölgelerin çok fazla olmasıdır.
Bu kadar büyük bir piyasada sadece bize 100 TL ver sana ömür boyu her gün 1 TL vereceğiz, Bitcoin üretiyoruz diye reklam yapan tüm siteler aslında Bitcoin madenciliği yapmamakta, saadet zinciri (ponzi) sistemi ile insanları sisteme çekip dolandırmaya çalışmaktadır.
Bitcoin'in başarısını örnek göstererek bizim ürettiğimiz coin Bitcoin'den daha iyi, teknolojik bu yüzden fiyatı artacak şeklinde öne çıkan bazı şirketlerde maalesef halkı kandırmaya çalışmaktadır. Bitcoin'in en temel özelliği bir şirket, merkez bulunmamasıdır.
Eterhum'un yazılım geliştiricisi belli bir sahibi olmasa da geliştiren ekibi belli. Ethereum'u geliştiren ekip belli ve tüm gelişmeleri herkes ile devamlı paylaşıyor.
Author: Breanna Olson
Last Updated: 1698384602
Views: 1399
Rating: 4.4 / 5 (97 voted)
Reviews: 87% of readers found this page helpful
Name: Breanna Olson
Birthday: 1956-01-12
Address: 97482 Wallace Ferry, Lake Sara, NY 91045
Phone: +3618018145424608
Job: Meteorologist
Hobby: Tennis, Fishing, Swimming, Metalworking, Yoga, Lock Picking, Pottery
Introduction: My name is Breanna Olson, I am a dazzling, cherished, intrepid, fearless, resolute, artistic, Gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.