header banner
Default

Ad (82) moet nu naar een gevangenis vanwege zijn unieke autocollectie die hij nooit reed en aan niemand toonde


Table of Contents

    Van een Lancia Aurelia Spider tot een Mercedes 300 S Roadster. Maar ook een Bentley Saloon uit 1959, een Rolls Royce Camargue en een reeks oldtimers van voor de oorlog. In Nederland wordt een van de grootste autoverzamelingen ooit geveild, eigendom van een alleenstaande man uit Dordrecht die er zelf nooit mee reed en ze ook aan niemand toonde.

    Bij Gallery Aaldering heerst een euforische sfeer. Wat ze mogen verkopen is dan ook zo uniek. Een verzameling van 230 voertuigen. Een prijs durven ze er nog niet op te kleven. Maar de Mercedes Roadster bijvoorbeeld is minstens 500.000 à 700.000 euro waard.

    De lijst is lang. Van Maserati’s tot Ferrari’s maar ook bij het grote publiek minder bekende bolides zoals Facel Vega’s, een Franse luxemerk dat werd opgericht tussen de twee oorlogen in. Alles samen zijn ze een fortuin waard, zegt Carlo van veilinghuis Gallery Aaldering.

    Eigenaar Ad Palmen, 82 intussen, woonde nochtans in een gewoon rijhuis in Dordrecht. Hij heeft geen vrouw of geen kinderen. Ook geen andere familie. Auto’s waren zijn leven. Hij was van rijke afkomst en had twee zaken in auto-onderdelen en een bouwbedrijf. Al zijn spaargeld stak hij in auto’s die hij veertig jaar lang verzamelde in twee loodsen en in vroegere kerk. “Hij had geen voorkeur voor merken of modellen, wat hij mooi vond en op de kop kon tikken, dat kocht hij”, zegt Carlo.

    De autoschat is eerder toevallig ontdekt, zo blijkt intussen. Half februari werd de brandweer opgeroepen voor een brandje in een loods op een industrieterrein. Een Chevrolet Corvette C3, een sportwagen die tussen 1967 en 1982 werd gebouwd, had vuur gevat en zorgde voor een grote rookontwikkeling. Groot was de verrassing toen in de loods nog 140 andere unieke oldtimers werden aangetroffen. Op de twee andere locaties werden nadien nog eens bijna honderd auto’s aangetroffen.

    (Lees meer onder de foto’s)

    “Er ligt nu nog een dikke laag stof op de wagens. We gaan ze wat oppoetsen, maar willen ze toch in een zo origineel mogelijke staat tonen. De eigenaar heeft er zelden of nooit mee gereden. Maar we gaan er wel van uit dat de meeste nog rijden. Want de eigenaar kende iets van wagens. Hij haalde er de bougies uit en liet de motoren op geregelde tijdstippen draaien op een accu, zodat ze niet vastliepen.”

    Opvallend voor zo’n autofreak is dat hij zijn collectie nooit aan iemand toonde. Bijna niemand wist zelfs dat hij auto’s verzamelde. Een buurman met wie hij wel eens praatte en die wist van zijn passie, heeft het hem meermaals gevraagd. Maar hij heeft de loodsen en het oude kerkgebouw enkel aan de buitenkant gezien.

    De online veiling start op vrijdag 19 mei. Geïnteresseerden kunnen op diverse kijkdagen tijdens het pinksterweekend de collectie ook gaan kijken.

    Sources


    Article information

    Author: Kristin Kim

    Last Updated: 1699227004

    Views: 993

    Rating: 3.7 / 5 (79 voted)

    Reviews: 91% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Kristin Kim

    Birthday: 1943-03-12

    Address: 63525 Tina Fork Apt. 916, Leahburgh, TN 70699

    Phone: +4501354273408728

    Job: Article Writer

    Hobby: Skiing, Hiking, Rock Climbing, Rowing, Graphic Design, Geocaching, Fencing

    Introduction: My name is Kristin Kim, I am a variegated, audacious, accomplished, Open, intrepid, receptive, dedicated person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.